Tréning Globálneho varenia
Dňa 22.11.2016 sa v priestoroch SOŠ Pruské uskutočnil tréning Globálneho varenia v rámci projektu „Jedlá zmena“. Tréning sa konal pod vedením lektorky, pani Domčekovej. Zúčastnili sa ho 4 päťčlenné skupiny. V prvej skupine boli s vedúcou školskej jedálne, pani Pagáčovou aj učitelia SOŠ Pruské, Ing.Gézeová, Mgr. Šlesarová, Ing. Svorčíková a Ing. Kirdová. V ďalších troch skupinách boli žiaci z II.A, II.V a III.V triedy z SOŠ Pruské.
Praktickou témou Globálneho varenia bola príprava vajíčkovej nátierky zo surovín (vajcia, maslo, soľ) od rôznych výrobcov a dodávateľov.
Výsledkom boli 4 chutné vajíčkové nátierky podávané na rôznych druhoch chleba a pečiva, na ktorých si pochutili nielen žiaci, ale aj učitelia.
Na záver pani lektorka zhodnotila všetky použité suroviny z hľadiska krajiny pôvodu, ceny, zloženia a vzdialenosti výrobcu. Najvyššie ohodnotenie získala vajíčková nátierka, ktorá bola pripravená z BIO vajec slovenského dodávateľa z masla slovenského výrobcu.
Z globálneho hľadiska by sme sa mali držať osvedčených domácich – slovenských surovín a výrobkov vyrobených z nich.