Aktivity odborného výcviku
Zemiaková brigáda 2020
Ani počas Corona krízy na úseku majstrov odborného úseku sa neoddychovalo. Pod vedením pani Oborčokovej sa nám podarilo v tomto nepriaznivom čase vypestovať krásne sirôtky.
Bratislavský rožok
V dňoch 28. až 31.1.2016 uskutoční na výstavisku Incheba v Bratislave 10. ročník Medzinárodnej súťaže „O najlepší Bratislavský rožok „,
o najlepší pletený výrobok na tému Zvieratko a umelecké dielo na tému Historická pekáreň.
Našu školu budú reprezentovať Petra Chodúrová 3.C a Martin Babčan 3.C pod vedením vedúceho družstva Bc Janky Cíbikovej.
Mladý poľnohospodár 2015
Dňa 15.10.2015 sa na Strednej odbornej škole v Pruskom konal 3.ročník medzinárodnej súťaže žiakov stredných škôl s názvom Mladý poľnohospodár , ktorí bol organizovaní pod záštitou župana TSK Ing. Jaroslava Bašku . Zúčastnilo sa jej 14 žiakov zo siedmych škôl Slovenska a Česka Táto súťaž pozostávala z troch disciplín : 1. test z pravidiel cestnej premávky 2. jazda zručnosti s traktorom a prívesom 3. poznávanie súčiastok traktora . Súťažiaci ukázali veľké majstrovstvo v jazde na traktore , ako aj pri poznávaní jednotlivých súčiastok . Víťazom sa stal žiak tretieho ročníka Lukáš Vraník zo Strednej odbornej školy v Pruskom, na druhom mieste sa umiestnil Matúš Blaho SOŠ Pruské a tretí bol Lukáš Sedláček SOU Uherský Brod. V súťaži družstiev zvíťazili žiaci SOŠ Pruské, ktorí sú na rok vlastníkmi putovného pohára.
Víťazi získali hodnotné ceny a všetci účastníci dostali pamätný list a upomienkové darčeky. Myslím si ,že naše poľnohospodárstvo sa nemusí báť o budúcich traktoristov , lebo to nadšenie a odhodlanie pri súťaži ukázalo, že chlapci si zvolili ozaj správne povolanie , ktoré ich napĺňa a veľmi baví. Víťazom srdečne blahoželáme a už sa tešíme na štvrtý ročník.
Agrion
Dňa 22.9.2015 sa na SOŠ Pruské uskutočnilo pracovné zasadnutie Združenia dodávateľov poľnohospodárskej techniky SR Agrionu, na ktoré bolo aj prizvané vedenie školy. Jedným s bodov programu bolo otvorenie spolupráce medzi týmto združením, ktoré zastupuje 49 dodávateľských firiem zameraných na najmodernejšiu poľnohospodársku techniku a školou.
Ing. Peter Matejovič – viceprezident Združenia vysvetlil prečo si práve vybrali SOŠ Pruské. Cez leto počas dovoleniek oslovil pani riaditeľku školy ,či by nebola ochotná sa zúčastniť dňa otvorených dverí vo firme Horsch v Nemecku. Toto rozhodnutie muselo byť zo dňa na deň a veľmi sa mu zapáčilo flexibilné rozhodnutie pani riaditeľky zúčastniť sa . Plodným ovocím tohto stretnutia bolo , že dnes sú už traja žiaci našej školy na 6-týždňovej odbornej praxi v Nemecku vo firme Horsch , ktorá sa zaoberá výrobou najmodernejšej poľnohospodárskej techniky na svete. Zo strany Agrionu bola navrhnutá spolupráca medzi združením a školou, nakoľko im chýbajú špecialisti , ktorí by vedeli obsluhovať modernú poľnohospodársku techniku. Okrem plodnej debaty ,ako si predstavujú obe strany spoluprácu bola prednesená požiadavka so strany Agriónu na otvorenie nového učebného , alebo študijného odboru , ktorého absolventi by spĺňali najprísnejšie kritéria požiadaviek členov združenia. Dokázali by zabezpečiť pre našich žiakov nielen odborný výcvik ,ale aj uplatnenie po skončení školy sa zamestnať v špičkových firmách po celom Slovensku zameraných na predaj a servis poľnohospodárskej techniky. Prvou lastovičkou spolupráce od združenia je, že preplatia autobus pre 45 žiakov učebného odboru poľnohospodár- mechanizácia na Dni poľa kukurice v Seliciach, kde sa žiaci stretnú s najmodernejšou poľnohospodárskou technikou pri zbere a uskladnení kukurice.
Dňa 31.1.2017 žiaci prvého ročníka počas odborného výcviku absolvovali exkurziu do prevádzky Mlyn Bohunice. Dozvedeli sa ako sa vyrábajú jednotlivé druhy múky a ako funguje prevádzka mlyna od samotného prijatia zrna až po expedíciu nabalenej múky. Aj vďaka tejto exkurzii sa žiaci bližšie oboznámili zo základnou surovinou ich budúceho povolania.
Exkurzia pekáreň KLAS Kvášov
Žiaci II.C triedy sa zúčastnili na exkurzii v blízkej tradičnej pekárni KLAS Kvášov. Majiteľ a skúsený pekár pán Radoslav Štefanec spolu zo svojími zamestnancami im podrobne vysvetlil fungovanie pekárne, technológiu prípravy pekárskych výrobkov, skladové hospodárstvo.